Mercuri al peix? El menú del menjador de l’escola ja ho té en compte!

Les activitats humanes i la contaminació que se’n deriva tenen una gran responsabilitat pel que fa a la elevada presència de mercuri al mar que, progressivament, s’acumula a l’organisme dels peixos. La forma orgànica d’aquest químic –el metilmercuri– té una elevada toxicitat i es dissol fàcilment en greixos.

Per això, el ministeri de Sanitat espanyol aconsella limitar el consum de qualsevol tipus de peix a tres o quatre racions per setmana i evitar del tot la tonyina vermella, el peix espasa el peix emperador, la tonyina vermella i el tauró (caçó, solraig, gat i tintorera) en el cas de menors de 10 anys, dones embarassades i en període de lactància.

En nens de 10 a 14 anys, s’aconsella reduir el consum d’aquests productes a 120 grams al mes. La població general en pot consumir fins a quatre vegades per setmana, sempre que s’incloguin en una dieta variada i es combinin les varietats blaves i les blanques.

Els peixos i mariscs aptes per norma general són productes tan comuns i habituals en la dieta mediterrània com les anxoves, el verat, les escopinyes, els calamarsons, els musclos i el sorell. Completen aquest llistat altres varietats com l’arengada, els calamars, les cloïsses, l’orada, el llenguado, el lluços, el pop, el salmó, la sardina i la truita.

Pam i Pipa, la empresa contractada per cuinar els menús del menjador de l’Escola, com ja sabeu, és una empresa compromesa amb una alimentació saludable, ecològica, de proximitat i de temporada.

A la nostra pregunta sobre els peixos que compren i cuinen pels nostres infants, ens van contestar:

“El peix fresc i de proximitat com va segons mercat no podem especificar el nom però sempre ens movem en: seitó, sardina, sonso o maira frescos. Venen de Espanya, majoritàriament de Vilanova/Mediterrani o atlàntic gallec.

Respecte a la resta de peix dels menús:
Llom de bacallà: és un peix que ens ve salat i el dessalem nosaltres
La sopa de peix: la fem de peix fresc i consta de cap de rap i peix de roca

Respecte al peix congelat:
Filet de fogoner, filet de gallineta, filet de lluç, filet de palometa, i daus de caella.

Com veureu no hi ha cap neguit per cap. Lúltim, els daus de caella, si són de la família del tauró (els nens s’ho mengen molt bé perquè no té espines) però complim les indicacions respecte a les freqüències doncs és un peix que no el posem cada mes… així que podeu estar tranquils!!”

 

Informacions d'interèsMenús del menjador