Ahir va ser el Dia Mundial contra el Bullying o assetjament escolar que té per objectiu crear consciència sobre aquesta violència que s’exerceix sobretot a les escoles i entre estudiants. En els últims anys els casos de bullying han pres més importància per la vinculació de les xarxes socials com a canal d’assetjament, conegut com a ciberbullying.
En aquest sentit, a Finlàndia s’ha ideat un programa revolucionari anomenat KIVA, que neix amb la voluntat d’acabar amb l’assetjament. Aquest programa es basa amb la idea de que l’assetjament és un fenomen grupal amb diferents rols en lloc d’un incident entre un agressor i la seva víctima. Basa les seves idees en una investigació on es demostra que el comportament dels espectadors, ajudant al agressor o defensant la víctima, es crucial per a mantenir o resoldre situacions d’assetjament. La clau és que l’assetjament no es resolgui amb l’actuació dels docents o de les families, sinó amb els propis alumnes. Confia en la seva capacitat per a contribuir en la millora de la convivència i en conseqüència, com a prevenció de possibles problemes en el futur.
Per si en voleu saber més, podeu fer una ullada a l’article Si no riguéssim les gràcies de qui fa mal, de la revista http://www.catorze.cat.